CLICK HERE !

Sunday, 29 January 2017

MOUSSE AU CHOCOLAT @ CHOCOLATE MOUSSE




Bahan :

40g gula pasir
1 sb serbuk gelatin - halagel
140g coklat masakan - Beryls
200 ml non - dairy whipping cream
2 biji putih telur
100 ml air yang betul² panas
Strawberi - hiasan


Cara:

1. Cairkan serbuk gelatin + air panas. Kacau hingga larut.
2. Cairkan coklat. - double boiled
3. Masukkan bancuhan gelatin ke dalam coklat cair. Kacau sebati. Biarkan seketika.
4. Pukul putih telur hingga jadi meringue (soft peak).
5. Masuk gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
6. Pukul non - dairy whipping cream - 5 minit.
7. Masukkan adunan coklat ke dalam putih telur sedikit demi sedikit. Gaul guna kaedah kaup balik.
8. Masuk adunan whipping cream. Gaul sebati.
9. Masuk adunan ke dalam ramekin.
10. Sejukkan dalam chiller.
11. Hias mousse.
12. Siap!


SUMBER

14 comments:

  1. looking delicious! (Y) nak kena try nanti nii ='DD

    ReplyDelete
  2. wahh.. sedapnya.. teringin nak buat mcm dalam gambar

    ReplyDelete
  3. OMG since I'm a chocolate enthusiast, I must try this !

    ReplyDelete
  4. jaw drop! hadoiihhhh mengundang... haha

    ReplyDelete
  5. Nampak sedap ni. Should try out this before sem break is over! Hehehe

    ReplyDelete
  6. salam ..singgah sini.. terus ternampak mousse.. sedapnya lahaiiii.. :)))

    ReplyDelete
  7. hehehe zaraaa!cikja salu singgah cek resipi zara :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh..terharunye..thanks cik ja..jangan lupe try resepi dari blog zara.. :)

      Delete
  8. cravingg, dari tadi kalau blogwalking memane blog yang share resipi memang telan ayaq liur. hahaha suka betul tengok dessert2 ni. inshaaAllah nati nak try

    ReplyDelete
  9. Saya setakat baca dan faham je ni. Nak masak tak tau. Peralatan untuk memasak pun tak lengkap.

    ReplyDelete
  10. omg sedapnyaaa.. tp saya tak pandai langsung buat mcm ni segala.. buat donut pun failed hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la..Zara pon failed gak donut.. Haha..tak pandai nak guna yeast.. :(

      Delete

CLICK HERE !