CLICK HERE !

Thursday, 1 June 2017

AGAR-AGAR CENDOL GULA MELAKA





Bahan:

10g agar²
500g cendol - tapis air
4 cawan air
1 cawan gula pasir
200ml santan - 1 kotak kecil
1st garam



Cara:

1. Didihkan air + agar². Masak agar² hingga hancur.
2. Masuk gula pasir. Masak hingga larut.
3. Masuk cendol. Tunggu didih, tutup api.
4. Masuk santan + garam. Kacau rata.
5. Masuk dalam acuan, biar sejuk. Carik permukaan atas  agar² ngan garfu.




Bahan gula Melaka:

10g agar²
Gula Melaka - ikut suka
3 helai daun pandan
4 cawan air



Cara:

1. Satu kan semua bahan dalam periuk. Masak dengan api perlahan.
2. Selepas mendidih dan larut, tapis.
3. Tuang ke dalam acuan agar² cendol tadi. Biarkan sejuk.
4. Simpan dalam fridge.
5. Siap !



SUMBER




5 comments:

  1. Mesti sedap ni ada cendol. Tak pernah rasa ni. Mesti best makan sejuk2. Win!

    ReplyDelete
  2. sedapnye.. lgi2 bulan puasa ni... makan waktu berbuka..

    ReplyDelete
  3. mind to visit my blog? http://shahirahsarmy.blogspot.my/

    ReplyDelete

CLICK HERE !