CLICK HERE !

Saturday 7 March 2015

PAVLOVA



Bahan meringue :

4 biji putih telur
½ cawan gula
1 sb tepung jagung
½ st esen vanila
1 st cuka masakan


Topping :

½ cawan non - diary whipping cream
½ st esen vanila
Buah - kiwi
          - strawberi
          - blueberi



Kertas minyak - putih ( baking paper )


Cara :

1. Pukul putih telur hingga kembang.
2. Masuk gula. Putar sampai putih berkilat - bertanduk ( peak ).
3. Esen vanila + tepung jagung + cuka masakan.
4. Buat bulatan atas kertas minyak, sapu marjerin, letak adunan meringue.
5. Bakar meringue pada suhu 140°C sampai garing.
6. Biar meringue sejuk dalam oven - bukak pintu oven sikit.



Hias pavlova : 

1. Pukul whipping cream sampai kental.
2. Esen vanila.
3. Simpan dalam fridge.
4. Bila nak makan, hias meringue ngan whipping cream + buah.
5. Siap !






7 comments:

  1. waaa... nampak nyum nyummm ^_^

    ReplyDelete
  2. done follow back sini... sedapnyee pavlova..tp xpernah rase..hihi.. tengok pon rase sedap.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks...tak pe, Anizz boleh try buat..sebab buat sendiri lagi puas hati dari beli... シ

      Delete

CLICK HERE !